Taller

Munta i desmunta mobles d'avui com feien segles abans

Pendent de noves edicions

Amb el suport de

Amb la col·laboración de

Munta i desmunta mobles d'avui com segles abans

Fotografia: Disseny Hub Barcelona

A l’activitat Munta i desmunta mobles d’avui com feien segles abans presentem tres redissenys de mobles històrics perquè puguis tocar-los i entendre la seva construcció.Es tracta d’un taller-exposició de peces de fusta realitzades per experts en disseny i construcció de mobles, en el marc de l’activitat prèvia Workshop a tallers de fusters.

Apropa’t als mobles, toca’ls, i analitza les solucions que han escollit els fusters actuals per muntar-los.

Els mobles redissenyats són versions actualitzades de tipologies que es van utilitzar durant llargs períodes de temps perquè estaven ben pensades i els dissenys donaven resposta a les necessitats de l’època. En concret:

  • La caixa de plafons: la caixa és el contenidor d’ús més extens en el temps i espai. Ha servit a cultures diverses, perquè la forma és ideal per a la mudança. Dels possibles mètodes per construir una caixa excel·leix el de plafons, sistema infinit i que respon adequadament a les fluctuacions de temperatura i humitat.

La caixa de plafons és la representació moderna i actualitzada dels sistema de plafons i bastigis presents entre nosaltres des del segle XIV-XV. Sistema revolucionari que convertí les construccions en fusta en infinites, estables a les dilatacions i molt més aprofitables. El que es demostra amb aquest moble, que està compost de 6 bastigis independents, encolats entre ells, és que és un sistema totalment vigent i adaptable a tot tipus de nous materials moderns, en les seves formes i composicions. Un clàssic que funciona.

  • La cadira d’estrado: és un seient baix d’ús femení, que es feia servir als estrados de les cases benestants espanyoles i territoris d’influència, durant els segles XVI i XVII. D’influx islàmic, en l’estrado, les dones seien sobre catifes, coixins i cadires baixes, aquestes especialment a Catalunya.

Per reinterpretar aquest moble clàssic del s.XVI he buscat mantenir els aspectes bàsics constructius i aconseguir un moble fàcilment desmuntable però amb una estètica contemporània. Així he mantingut l’estructura de dos bastiments units per travessers i el respatller i seient de cuir, però he variat les dimensions i suavitzat el conjunt.

  • El bufetillo: és la versió petita i baixa del bufet -taula- que s’utilitzava en els estrados femenins espanyols durant l’edat moderna. L’alçada és reduïda per utilitzar-la assegut des de cadira baixa o des del terra. Els tirants situats sota el tauler traven les potes que, en ocasions, es poden plegar a partir de frontisses, igual que les taules de càmping actuals.

La reinterpretació de la taula original integra les proporcions i les mesures d'un bufetillo d'estrado; també les típiques travesses assemblades en cua d'oreneta al sobre per a impedir la seva deformació. Per a l'ocasió, es va dissenyar la tauleta integralment amb assemblatges tradicionals de fusta sense ferratges ni cua. Fabricada al 100% amb roure, es pot muntar i desmuntar a mà sense l'ús de cap eina, i tot els encaixos estan pensats per a la seva robustesa.

El taller va formar part de l’exposició temporal Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat del Museu del Disseny de Barcelona (del 9 de novembre al 22 de gener de 2023).

Posteriorment, l’activitat es realitzarà en altres indrets culturals

Amb el suport de

Amb la col·laboración de

Amb el suport del Departament de Cultura: