El secreter de Josep Francesc de Caramany a la ràdio

La història d'aquest excepcional moble al programa En guardia!

8 de novembre de 2022

El secreter de Josep Francesc de Caramany és una peça excepcional de la història del moble de Catalunya. Aquest moble fet a Girona a l’inici del segle XIX (1803-1806) és d’una bellesa i qualitat extraordinària, on la marqueteria omple tots i cada un dels espais visibles del moble, fins i tot amb escenes de quadres emmarcats. A més a més, el secreter sorprèn per les complicades compartimentacions i solucions interiors. Per exemple, hi ha tot un seguit de miralls amagats que fan que el secreter pugui convertir-se en un funcional tocador. 

Si totes aquestes característiques ja fan que sigui un moble únic, també és singular la història de la construcció del secreter, que podem seguir gràcies a la documentació conservada. Això és un fet insòlit pel que fa a l’estudi dels mobles, ja que no es conserven a penes referències documentals de l’execució d’aquest tipus d’obres de fusteria. En aquest cas, precisament gràcies a la consulta de les fonts, coneixem que Josep Francesc de Caramany havia encarregat el secreter al fuster d’origen francès Antoine Seux. I que, com que el fuster no complia els terminis, Caramany va fer empresonar Seux perquè avancés amb la feina amb la què s’havia compromès. Per tant, el secreter es va construir en gran part a la presó, amb l’enviament de les fustes i tot el material necessari per enllestir el moble.

Tota la història del secreter de Josep Francesc de Caramany es va contar al programa radiofònic de divulgació d’Història “En guardia!” de Catalunya Ràdio. La presidenta de l’Associació per a l’Estudi del Moble, Mónica Piera, qui localitzà el document i el moble, i qui presentà aquest tema en el seu Discurs d’ingrés a l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, intervé per explicar les vicissituds del secreter i com es va dur a terme la seva factura. Gràcies a la màgia de la ràdio es van dramatitzar alguns documents que conservem de l’època, on el noble requereix el fuster per finalitzar el moble encarregat.

Teniu l’àudio amb la fascinant història del secreter al següent enllaç de Catalunya Ràdio amb el programa “En guardia!”, dirigit per Enric Calpena i on col·labora el catedràtic d’Història Josep Maria Solé i Sabaté.

Escolta el podcast de Catalunya Ràdio aquí:

Imatges del secreter cedides per Mónica Piera

Últimes novetats de l’Associació per a l’Estudi del Moble: