Publicació 18

El moble de fusta. Les fustes del moble

Portada Publicació

El moble de fusta. Les fustes del moble és la publicació 18 editada per l’Associació per a l’Estudi del Moble. Aquesta edició s’inscriu en el projecte FMS (Fusta – Moble – Sostenibilitat) que ha dut a terme l’Associació per a l’Estudi del Moble des de l’any 2021 fins al 2023 i en el qual s’ha implicat de manera intensiva tot l’equip.

El moble i els objectius de desenvolupament sostenible

Per entendre la relació entre la publicació El moble de fusta. Les fustes del moble i el projecte FMS hem de parlar de l’Agenda 2030. Aquest indicador planteja una sèrie d’objectius de desenvolupament sostenible (ODS) per treballar per un futur millor. Pel que fa al moble, la nostra associació va decidir seleccionar els objectius on podia aportar iniciatives des de la seva experiència i coneixement. El número 12 dels objectius de desenvolupament sostenible és el més destacat: «Consum i producció responsables».

Quan ens referim al moble, «consum i producció responsables» significa apostar per les obres construïdes de fusta o materials naturals, i també per mantenir i reutilitzar els mobles ja existents. Aprofitar el que hi ha disponible en comptes de construir de nou ajuda a reduir el consum d’energia i matèries primeres. I, si es imprescindible fabricar un nou moble, hauríem d’analitzar de primer quines peces deixen menys petjada.

Accions per difondre el moble de fusta

El Moble de Fusta, les Fustes del Moble és el títol del seminari del mes de maig del 2022, l’activitat científica anual més important de l’associació. Salvador Ordóñez en va ser el coordinador i dissenyador del programa d’aquest curs-fòrum. Durant les jornades vam conèixer professionals especialistes en cadascun dels processos de producció, així com experts en consum de mobles, que van exposar propostes per avançar en responsabilitat ambiental i van debatre sobre la situació actual a Catalunya respecte a altres territoris.

D’altra banda, cal recordar que el projecte FMS és un recull d’accions i activitats per difondre el moble de fusta i les tècniques, tant tradicionals com d’última generació, utilitzades per a la seva construcció. Les activitats per acostar-nos als mobles de totes èpoques i llocs de producció han estat en forma de tallers, vídeos, visites, exposicions i conferències. Vam partir del bosc i dels arbres, vam gaudir de la matèria primera de la fusta amb els cinc sentits i vam observar el recorregut de la fusta des del tronc d’un arbre fins a que es converteix en un moble útil.

Una publicació que reuneix les idees al voltant del moble de fusta

La publicació El Moble de Fusta, les Fustes del Moble reuneix les principals idees extretes del seminari i afegeix la mirada d’altres professionals que complementen les anteriors des del projecte Fusta – Moble – Sostenibilitat. Els textos ofereixen estudis, projectes, idees i reflexions que incideixen en la producció i el consum responsables dels mobles.

A les pàgines d’aquest llibre trobaràs com uns experts expliquen el paper que la fusta ha tingut en la configuració de la història del moble del passat, i d’altres ens recorden que la fusta forma part tant del patrimoni natural com del cultural. El fet de comprendre i valorar la situació dels boscos i la seva explotació, el coneixement de les tècniques, les eines i la maquinària, el criteri a l’hora de comprar i utilitzar, i el disseny a partir d’obres recuperades són algunes de les mirades tractades en la present obra.

Conèixer que la fusta massissa és un dipòsit de CO2 permet posar en valor uns mobles que fins llavors miràvem principalment amb criteris estètics o econòmics. Pensar sota el precepte de la sostenibilitat ambiental, sens dubte canvia les nostres prioritats i ens obliga a tenir una nova visió del moble, que poden usar-ho i gaudir-ne. Esperem que amb els articles de El moble de fusta. Les fustes del moble puguem contribuir a aquesta nova aproximació al moble de fusta.

Índex (edició en castellà i català)

Presentacions / Presentaciones ……………………………………………………………………………………….. 5

Pròleg / Prólogo ……………………………………………………………………………………………………………….. 8

Introducción 

Compromiso de la Asociación para el Estudio del Mueble (AEM) con los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS)
Asociación para el Estudio del Mueble……………………………………………………………………………………….. 11

¡Toquemos madera! Diseño, madera y sostenibilidad 
Pilar Vélez……………………………………………………………………………………….. 15

Bosque, árboles, maderas

La gestión forestal activa y la bioeconomía como pilares estratégicos de la lucha contra el cambio climático y la despoblación en el contexto de una sociedad urbana
Eduardo Rojas Briales ……………………………………………………………………………………….. 19

Dendrocultura: Imaginario social, cultura y bosques 
Martí Boada ……………………………………………………………………………………….. 27

Las fichas digitales de la xiloteca
Ivette A. Vilalta Chueca y Laura Palacios Gonzalo ……………………………………………………………………………………….. 43

¿Tenemos madera en Cataluña? 
Joan Ignasi Castelló Vidal ……………………………………………………………………………………….. 49

La producción de muebles antes de la era industrial

Joan Llor. Construir muebles en Olot en el siglo xviii 
Mónica Piera Miquel ……………………………………………………………………………………….. 55

Aproximación al mueble de la Garrotxa: tipologías y rasgos distintivos
Pep Serra ……………………………………………………………………………………….. 63

Diseñar muebles con madera en el siglo xxi

La madera en el diseño del mueble: interrogarnos sobre el pasado para pensar el futuro 
Paolo Sustersic ……………………………………………………………………………………….. 87

El valor del deshecho como objet trouvé. Recuperación, reutilización y rediseño como estrategias para repensar el mueble actual
Paolo Sustersic, Joshua Linacisoro, Matteo Guida ……………………………………………………………………………………….. 91

Algunos casos y reflexiones

¿Por qué reivindicar el mueble antiguo en el siglo xxi? 
Joaquín Guzmán  ……………………………………………………………………………………….. 107

La nueva ebanistería artesanal. Recuperando el saber para mirar al futuro 
Germán Peraire Vivas ……………………………………………………………………………………….. 111

Recuperar, diseñar y futuro 
Ferran Gesa Zaragoza ……………………………………………………………………………………….. 115

¿Habrá ebanistas el día de mañana? ¿Cómo serán? 
Jaume Cárceles i Prujà ……………………………………………………………………………………….. 119

La marquetería, del pasado a hoy 
Jordi Ordóñez Batlle ……………………………………………………………………………………….. 123

Editat per l’Associació per a l’Estudi del Moble

Direcció: Mónica Piera
Edició alterna articles en català i castellà
ISBN978 -84-122155-3-3
Núm. Pàgines: 128

Mides: 21 x 29.7 x 1.2 cm
Pes: 400 g

Data publicació: novembre 2023

Preu enviament: 5’95€

Amb el suport de: