L’Associació romandrà tancada del 2 d’agost fins al dilluns 2 de setembre. A la tornada continuarem treballant en tot el que estem preparant per a tu. Bon estiu!

Caixa policromada de la Generalitat de Catalunya

Resum de l'estudi raonat i fitxa tècnica de la caixa amb calaixos

18 de gener de 2023

El Palau de la Generalitat compta una interessant col·lecció d’obres d’art i peces històriques del país. Moltes d’aquestes peces formen part de les decoracions dels espais representatius de la institució catalana.

Evidentment, els mobles tenen un paper destacat en aquesta col·lecció, com és el cas de la caixa policromada amb l’escena de l’Anunciació a la Mare de Déu. El moble va ser objecte d’estudi per part d’especialistes, molts d’elles membres de l’Associació per a l’Estudi del Moble. En concret, les nostres sòcies Mercè Benavent, Laura Palacios i Mónica Piera, van participar en la redacció de la fitxa tècnica i estudi raonat juntament amb Guadaira Macías, Pau Torra i Jesús Zorno.

Tipologia de la caixa amb calaixos

El moble de la Generalitat de Catalunya és una caixa amb calaixos que pertany a la tipologia que tradicionalment s’ha anomenat caixa de núvia, ja que la gran majoria formaven part de dots. Com que no es coneix cap documentació sobre aquest exemplar que es conserva a Presidència de la Generalitat, no podem assegurar-ne que la propietària sigui  efectivament una dona, ja que és cert que els homes podien disposar-ne d’exemplars.

La caixa amb calaixos és un model propi de Catalunya. La tipologia incorporava una portella al plafó del frontal dret que donava accés a tres calaixets, i un de quart, que en realitat era accessible obrint la tapa. És la tipologia més rellevant  de la història del moble català i es va fer per tot el territori a llarg dels segles. La caixa amb calaixos la localitzem a les acaballes de segle XV, es generalitza a partir del segle XVI i es manté fins al segle XIX sense interrupció.

Caixes policromades amb el tema de l’Anunciació

El moble de la col·lecció de la Generalitat presenta una tapa policromada al seu interior amb una escena de l’Anunciació a la Mare de Déu. El tema és molt habitual en aquestes caixes policromades. Sembla clar que el pintor de l’Anunciació va tenir accés a models plenament renaixentistes, introduïts a Catalunya al llarg de les dues primeres dècades del segle XVI.  Hi ha més policromia destacada a la peça, concretament els dos escuts heràldics no identificats, un tema que permetria suggerir l’ús de la caixa com a moble nuvial.

Estil i datació de la caixa 

Pel que fa a la datació, estem davant d’una caixa que datem d’entre 1525 a 1540. Encara que l’estructura del buc segueix models de finals del segle XV encara gòtics, com la traceria del monjo o la gran socolada, la policromia ens porta a endarrerir la seva factura. De fet la pintura inclou elements decoratius renaixentistes o a la romana, en concret, l’Anunciació i la decoració policroma que envolta els escuts heràldics.

No és gens estrany aquest fet de mobles que conserven formes i estructures arcaiques en mobles amb motius decoratius més moderns. En aquest cas, a més, l’estructura del buc seria obra d’un fuster mentre que la policromia estaria realitzada en un taller de pintor.

L’estat de conservació d’aquesta caixa de la Generalitat de Catalunya és molt bo, ja que ha estat restaurada en el Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya el 2020.

Si voleu consultar l’estudi raonat i la fitxa tècnica que es va fer sobre el moble, podeu descarregar-lo al següent enllaç.

Imatges de la caixa del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

Suscríbete a nuestro AEMnews quincenal para no perderte ninguna de nuestras novedades.

    Nom i Cognom (requerit)

    Correu electrònic (requerit)