En ruta! Interiors i mobiliari en mitjans de transport
Revista digital en format PDF.
Les jornades “En ruta! Interiors i mobiliari en mitjans de transport”, celebrades al 2023, van explorar la fascinant relació entre el moble i el transport amb l’objectiu d’obrir un debat sobre la influència del disseny en els espais de viatge i com aquest s’ha adaptat a les necessitats de confort, funcionalitat i estètica al llarg dels segles. A través d’aquest recull, posem de manifest com el mobiliari, més enllà del seu paper funcional, ha estat testimoni de les transformacions tecnològiques i socials dels mitjans de transport, des de les caixes de navegar fins als interiors d’avions i naus espacials.
En aquest document hem reunit les ponències de diversos especialistes que han tractat temes tan diversos com l’interiorisme ferroviari, l’evolució de la navegació marítima o els dissenys contemporanis per al transport aeri i terrestre. Els articles inclosos posen en valor elements menys coneguts de la història del moble, com les caixes de mariner dels segles XVIII i XIX o els escriptoris de viatge. També s’ha reflexionat sobre com aquests objectes, sovint associats a l’anonimat de la producció artesanal, poden esdevenir testimonis de l’enginy i la creativitat de la seva època.
Amb aquesta nova edició, l’Associació per a l’Estudi del Moble reafirma el seu compromís d’investigar i difondre el patrimoni del moble català i internacional. La publicació digital permet una consulta accessible i de qualitat, oferint imatges il·lustratives i continguts que estimulen la reflexió i el debat. Així doncs, convidem al lector a emprendre un viatge pel temps, descobrint la relació entre el moble i el moviment, i posant en valor una part sovint oblidada del nostre patrimoni cultural.
Si ets Soci de l’AEM, demana el teu codi a info@estudidelmoble.com
per descarregar gratuïtament la publicació.
Sumari Dossier Núm.5
(fes clic sobre cada títol per veure l’autor, imatges relacionades i el resum de l’article)
Mariona Font Batlle
Resum
Les caixes de mariner, de pilot o de navegar eren mobles utilitzats per transportar l’equipatge que necessitaven els seus propietaris durant els viatges per mar, sobretot en els segles XVIII i XIX. A l’interior s’hi guardaven, tancats amb pany i clau, els efectes personals i estris que podien ser útils durant la travessia. Es tractava d’un moble híbrid, ja que, a més de tenir un ús pràctic per transportar objectes, incorporava una escena policromada a l’interior de la tapa, de caràcter simbòlic, amb temes variats de tipus religiós, amorós, mitològic, batalles navals, etc. Fins i tot s’hi representaven els mateixos propietaris demanant la protecció celestial (exvot) per un bon retorn a casa.
Paraules clau: moble popular dels segles XVIII i XIX, caixes de
navegar, caixes de mariner, patrimoni marítim,
iconografia
Leticia García de Ceca Sánchez del Corral
Isabel M. Rodríguez Marco
Resumen
Patrimonio Nacional conserva un conjunto muy relevante de coches de caballos y sillas de manos procedentes de las Reales Caballerizas, con piezas que datan del siglo XVI al XIX. Este texto aborda los interiores de esos vehículos, los materiales y técnicas con los que se realizaron y cuál fue su evolución, atendiendo a la documentación del Archivo General de Palacio y a las propias piezas conservadas.
Paraules clau: carruajes, sillas de manos, literas, monarquía,
tejidos
Marc Gómez Figueras
Resum
En el present estudi es du a terme una anàlisi general de l’evolució de l’interiorisme en els cotxes de viatgers en l’àmbit ferroviari. Analitzarem tots els aspectes relacionats amb aquesta evolució, des d’una contextualització històrica, passant per la descripció del paper dels cotxes de viatgers fins a les diverses tipologies de cotxes, tant pel que fa a la distribució interna de l’espai com als mobles i els elements interiors en funció de les classes socials a què anaven destinats. Estudiarem casos concrets de vehicles, com els sanitaris o els cotxes saló, i dissenys particulars, com Talgo i l’alta velocitat, f ins a arribar als reptes actuals del ferrocarril del segle XXI.
Paraules clau: ferrocarril, cotxe de viatgers, interiorisme,
mobiliari, espai
Joan Eugeni Cañadas Bouzas
Resumen
Esta ponencia describe la evolución de la habilitación interior de los buques de pasaje de línea regular, desde los inicios de los buques de vapor a mediados del siglo XIX, hasta el cierre de las líneas regulares de larga distancia durante el último tercio del siglo XX, provocado por la competencia imparable del avión y rematado por la crisis del petróleo a principio de la década de 1970.
Palabras clave: buques de pasaje, interiorismo,
mobiliario,arquitectura naval,ingeniería naval
Pep Serra
Resum
Sembla inversemblant parlar avui d’una tipologia de mobles desconeguda de la Catalunya del segle XVIII, però és precisament això el que passa amb els escriptoris de viatge que presentem en aquest estudi. Els poquíssims exemplars conservats i la raresa d’aquestes peces han fet que aquests magnífics mobles quedessin fora dels circuits comercials i, per tant, de l’abast dels col·leccionistes. En aquest treball mostrarem deu escriptoris de viatge plegables i desmuntables, pràcticament tots ells inèdits, en veurem els trets distintius que els uneixen en una mateixa tipologia i n’estudiarem les característiques morfològiques. Amb aquesta publicació esperem poder donar a conèixer aquesta «nova» tipologia de mobles i situar-los en el lloc que es mereixen dins l’ebenisteria catalana del set cents.
Paraules clau: moble, segle XVIII, escriptoris, Catalunya, antiguitats
Josep Capsir Maíz
Resumen
La inauguració de l’hipòdrom de Can Tunis l’any 1883 va comportar l’arribada a Barcelona del mail coach, un vehicle de grans dimensions originari d’Anglaterra, on el primer quart del segle XIX havia fet fortuna com a carruatge destinat al transport del correu. Després, amb lleus modificacions, va servir a les classes més acomodades per a les activitats de lleure a l’aire lliure. El relat que segueix pretén aplegar la història i el context social i familiar dels tres vehicles més coneguts de l’aristocràcia i la burgesia industrial barcelonines que desfilaren pels nostres carrers i carreteres entre la Belle époque i els feliços anys vint: el mail-coach del marquès de Marianao, el d’Eusebio Bertrand i Serra i el del comte de Sert.
Palabras clave: mail-coach, park-drag, Samà, Bertrand, Sert
Voravit Roonthiva
Resum
La Col·lecció de Carrosses Fúnebres de Cementiris de Barcelona és la primera i única col·lecció d’aquest tipus de vehicles exposada públicament que hi ha arreu d’Europa. Està formada per carrosses, carruatges d’acompanyament i cotxes de motor, a més de nombrosos objectes relacionats (arreus, complements tèxtils, indumentària, etc.) i un fons documental i fotogràfic, tot plegat amb unes necessitats de conservació preventiva complexes.
Paraules clau: carrosses fúnebres, conservació preventiva, objectes funeraris, restauració, col·leccions
Mireia Freixa
Carmen Rodríguez Pedret
Resum
L’estiu de 1879, un jove Antoni Gaudí va projectar una cavalcada al·legòrica dedicada al sacerdot i escriptor barroc Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona. Dibuixà quatre carrosses, tres d’elles relacionades amb les tasques del camp ‒la sega, la verema i la collita de l’oli‒ i un carro triomfal. L’esdeveniment, promogut per l’Ajuntament de Vallfogona de Riucorb i recolzat per l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques, s’ha d’incloure dins d’una campanya empesa per dignificar la personalitat de l’escriptor i allunyar lo de la visió satírica i jocosa en què havia derivat l’anomenat «vallfogonisme». Els actes es van dur a terme, però sense la cavalcada projectada per l’arquitecte i amb un èxit molt limitat. Malgrat que aquest projecte no va reeixir, ens permet relacionar Gaudí amb la pràctica de l’excursionisme i amb les inquietuds dels joves propers a la Renaixença.
Paraules clau:Antoni Gaudí, dibuixos, cavalcada, Vallfogona de Riucorb, excursionisme
Mª José Balcells
Resum
¿Cuál ha sido la relación de los diseñadores españoles con los medios de transporte? ¿En qué medios han trabajado y qué tipo de proyectos han realizado? ¿Qué diferencia a estos diseños de otros interiores más convencionales? ¿Cuáles han sido sus aportaciones? Mediante proyectos de Miguel Milá, Rafael Carreras, Carles Riart y Emiliana Design, trataremos de dar respuesta a estas preguntas.
Paraules clau: metro, velero Puma 29, tren de alta velocidad,
Boeing Business Jet, diseño español
Paolo Sustersic
Resum
El viaje al espacio es la forma más extrema de viaje a los límites que la humanidad experimentó por primera vez en la segunda mitad del siglo XX, pero que ha imaginado y planificado ya desde f inales del siglo XIX. Si inicialmente las cápsulas espaciales fueron diseñadas con la mirada puesta en la supervivencia de los astronautas, con la planificación de misiones de larga duración, se abrió paso la exigencia de pensar también en la habitabilidad y el confort, mediante la contribución del diseño en la configuración de los ambientes. A su vez la idea de la cápsula y del traje espacial influenciaron los proyectos de algunos grupos de arquitectos dispuestos a explorar los límites conceptuales del diseño de los hábitats futuros durante las décadas de 1960 y 1970.
Paraules clau: cápsulas espaciales, estaciones Orbitales, NASA,
OKB-1, Space Age
Editat per l’Associació per a l’Estudi del Moble Direcció: Núria Gil
Comitè Científic: Mónica Piera i Núria Gil
ISSN: 2696-5712
Data publicació: 2024
Núm. pàgines: 201
Edició en català
Comitè Editorial: Núria Gil, Núria Ruiz i Silvia Mateos
Copyright dels textos: Els autors
Copyright de les fotos: Els il·lustradors i fotògrafs
Gestió Digital: Nacho Granero i Júlia Subirats
Disseny i compaginació: Anversal
Correcció lingüística: Traductorum
Amb el suport de: