El teu bagul, la nostra història

Inventari digital participatiu

eL TEU BAGUL logo

¿Quiénes somos?

Associació per a l’Estudi del Moble

L’Associació per a l’Estudi del Moble (AEM) és una entitat sense ànim de lucre que estudia i difon el coneixement i la bona conservació del moble antic i contemporani, especialment el català. En els vint anys de vida ha portat a terme múltiples accions, activitats i ha editat nombroses publicacions que han permès conèixer i valorar molt millor el patrimoni de mobles, així com explicar-ho, conservar-ho i restaurar-ho.

Àngels Parés Roura

Directora del projecte. Llicenciada en Història de l’art i Diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la UB. Màster ‘Museum and Gallery Management’, City University, Londres. Ha treballat en cases de subhastes d’art a Barcelona i Londres i en projectes del Centre de Documentació del Museu del Disseny, també ha col·laborat amb el V&A Museum de Londres en el Departament de Mobles.

Comité científico

Tècnica de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Doctora en arqueologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i per la Universitat de Cantàbria; compta amb un Màster en Gestió de Patrimoni Histoicoarqueològic i un Màster en Museologia i Gestió de Patrimoni per la Universitat de Barcelona. Restauradora i conservadora de patrimoni formada a l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona, s’ha dedicat durant molts anys a la restauració de mobiliari en taller propi.

Tècnica del Museu de l’Anxova i de la Sal i de l’Arxiu de l’Escala.

Llicenciada en Història de l’Art a la Universitat de Barcelona. És autora de diversos articles i s’ha especialitzat en la història i iconografia de les caixes de mariners.

Directora de la Fundació Mas i Terra.
 
Llicenciada d’Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra, té també un màster en Gestió del Patrimoni Cultural a la Universitat de Girona. Compagina la direcció de la Fundació Mas i Terra amb la feina de tècnica de patrimoni cultural a l’empresa d’arqueologia Antequem. Des de l’any 2019 comparteix fotografies de les masies que documenta a les xarxes socials, sota el nom de la Caçadora de Masies. És autora del llibre ‘La caçadora de masies: les cases de pagès’, el llegat del nostre país’ i del recentment publicat (2024) ‘La masia desapareguda, la vida a pagès’. També, ha endegat el projecte “Masiaire”; per recuperar masies deshabitades en perill de desaparició. Pots seguir-la al seu Instagram @lloret.m.b

Director i professor de l’Escola Superior de Conservació i de Restauració de Béns Culturals de Catalunya. 

Doctor en Història de l’Art per la UB i des de 2008 catedràtic d’arts plàstiques i disseny. Des de 1992 exerceix com a professor d’Història de l’Art a l’ESCRBCC, de la qual n’és el director des de 2009. Ha col·laborat com a docent en el Màster Patrimoni Artístic i Cooperació Cultural de la URV (2012-2015). Des de 2018 col·labora en el Grau d’Arts de la UOC i en el Màster interuniversitari de Gestió Cultural (UOC, UdG). Com a investigador, s’ha especialitzat en l’art català dels segles XVI-XVIII i en la història de la conservació i restauració de béns culturals. Des del juny de 2024 és acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

Historiadora de l’art, especialitzada en condicionament i conservació preventiva de museus, així com en gestió i direcció de projectes i equipaments patrimonials i museus.

Els seus treballs de recerca s’han centrat, principalment, en el mobiliari medieval i del segle XVI, concretament els cofres i arquetes i les caixes. Ha establert la classificació dels cofres ferrats a Catalunya i l’evolució de la tipologia de la caixa des del segle XV fins al segle XVIII, entre altres. Autora d’una seixantena d’articles per a diferents revistes i publicacions de museus, va ser redactora del volum Les Arts de l’Objecte a l’obra L’Art Gòtic a Catalunya, Enciclopèdia Catalana, 2008. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat al sector editorial, publicant vint llibres traduïts a 10 idiomes sobre tècniques artístiques i restauració de mobiliari i pintura, així com en l’àmbit dels museus en l’àrea de col·leccions de diferents museus de Catalunya. Actualment, és la conservadora del Museu del Joguet de Catalunya.

Presidenta de l’AEM.

Mónica Piera és doctora en història de l’art i acadèmica de la RABASJ. Es dedica a l’estudi del moble, en especial el moble espanyol i català. En les recerques li interessa especialment entendre el moble en el context per al qual va ser creat. Publica textos, comissaria exposicions, assessora col·leccions, redacta catalogacions, imparteix cursos i conferències, i dirigeix grups de recerca. 

¿Necesitas más información?

Contáctanos a info@elteubagul.com

¿Quieres participar?

¡Envíanos las fotografías de tu ca, baúl o cofre!

Suscríbete a nuestro AEMnews quincenal para no perderte ninguna de nuestras novedades.

    Nombre y Apellido (requerido)

    Correo electrónico (requerido)

    + CONGRESO

    Sept' 20 virtual

    Mayo' 21 presencial

    + CONEXIONES