Caixa amb calaixos del Museu Etnològic de Barcelona
Historia del objeto
Caixa amb calaixos del Museu Etnològic de Barcelona. Datada al 1571.
Lugar de producción
Barcelona
Dimensiones
82 x 175 x 58 cm
Descripción física
La caixa està construïda amb fusta d'àlber (Populus alba) per a l’estructura de la caixa (buc, socolada, calaixos, tapes, fonadura inferior i potes) i pel motlluratge. S'observen pigments a determinar a la policromia que la decora exteriorment i interior (calaixos i portella dreta) i és de ferro a les naies, frontisses, tiradors i panys.
Atenent al sistema de construcció es pot apreciar el buc conformat per una estructura autosustentant bastida a partir de quatre posts emmetxades a cua d’orenella amb la fonadura i socolada inferiors clavades a aquesta. Tapa unida al buc mitjançant tres naies. El plafó dret està compartimentat del buc central amb post vertical encadellada conformant receptacle amb gaveta superior i tres calaixos sobre safata i guies. Calaixos bastits a partir de posts emmetxades i clavades. Portella que tanca aquests, unida al buc mitjançant dues frontisses de pala.
Entre les tècniques decoratives trobem motlluratge aplicat (frontis i laterals exteriors, tapa interior i exterior, portella interior i frontis calaixos), talla directa frontis safata calaixos, policromia (frontis i laterals exteriors, tapa interior i exterior, portella interior i frontis calaixos). I se'n destaca la inconografia, ja que compta amb diversos elements representats, com l'escena de l’Anunciació a l'interior de la tapa, Sant Jeroni penitent a l'interior de la portella i també compta amb diverses inscripcions a les parts laterals del buc.
Text extret de:
PASCUAL MIRÓ, Eva. "Caixes catalanes del segle XVI amb retrats. La caixa del Museu Etenològic de Barcelona". Estudi del moble, 2014, 19, p.16-17.
Suscríbete a nuestro AEMnews quincenal para no perderte ninguna de nuestras novedades.