Ficha técnica

  • Término preferente
    Jacaranda
  • Identificador
    137
  • Nota de alcance
    La madera de jacaranda, también llamada copaya o parapará, es una madera clara y ligera, con aceptables características mecánicas y utilizada principalmente para hacer mobiliario y para la obtención de chapas.
    Bajo la denominación de jacaranda hay aproximadamente 50 especies. Entre estas destacan dos: Jacaranda mimosifolia, de gran valor ornamental y muy utilizada en parques, plazas o jardines, y Jacaranda copaia, la más ampliamente utilizada como especie maderable.
  • Notas históricas
    Xicranda — aquest resum històric no correspon a la xicranda descrita sinó a Machaerium spp. (Leguminosae, Papilionoideae)


    La fusta de xicranda ha estat un material bastant emprat al llarg de tota la història del moble, sobretot en aplicacions de xapa i marqueteria. Un exemple destacat d'aquesta aplicació en marqueteria pictòrica és l'studiolo del duc d'Urbino al palau de Gubbio, datat entre el 1478 i el 1482 (MILLAR 2005: 29).
    La xicranda (o palissandre) importada del Brasil fou la primera fusta nordamericana utilitzada pels ebenistes europeus, tant en talla com en torn o marqueteria (MILLAR 2005: 57). Durant el segle XVII, amb el barroc dominant a gran part d'Europa, la fusta de xicranda es va emprar en els mobles sumptuosos amb formes arquitectòniques, elements tallats i decoracions luxoses amb motius de reminiscència clàssica i renaixentista.
    Els llits catalans del segle XVII normalment eren de noguera. Tanmateix a mesura que avança el segle, a partir del l'últim terç especialment, els llits es construeixen de xicranda o d'alzina, d'aparença molt semblant a la xicranda (MAINAR 1976: 166). Pel que fa als escriptoris, a Catalunya no tenien la sumptuositat dels de Salamanca o de columnetes castellans, però se'n realitzaven amb materials exòtics i luxosos com la fusta la xicranda, de granadilla o de banús combinats amb carei, bronze, vori o os gravat (MAINAR 1976: 164). La fusta de xicranda s'emprava sobretot quan hi havia carència de banús, la fusta exòtica per excel·lència (MESTRES; PIERA 1999: 83).
    L'ús de la xicranda durant el romanticisme ja ve avalat per la tradició i el prestigi que aquest material tenia a les llars catalanes, de fet, en aquells anys, el seu ús fou superior al de la caoba. Sobretot, ja des del segle XVIII, la xicranda s'havia emprat en el mobiliari d'alta categoria (MAINAR 1976: 240); i especialment a partir dels anys cinquanta del segle XIX l'ús de fustes fosques (com la xicranda) o tenyides de negre tindrà molt d'èxit (GÜELL; JORBA 2008: 9). Tal com revela el catàleg de l’Exposició Industrial i Artística de Productes del Principat de Catalunya, que es va fer a Barcelona l’any 1860, les fustes més utilitzades entre l'ebenisteria catalana i de les quals hi ha més referència són la caoba, i en primer lloc, la xicranda (GÜELL; JORBA 2008: 9).
    L'inici de l'ús de la fusta de xicranda s'hauria de situar a finals de la dècada dels anys quaranta i sobretot als anys cinquanta del segle XIX, quan es comença a introduir la moda de les fustes fosques (GÜELL; JORBA 2008: 9-10), i va esdevenir la fusta per excel·lència a partir dels anys cinquanta, combinada amb marqueteria metàl·lica o de cadeneta, típica d'aquests anys (GÜELL; JORBA 2008: 10). Cap al 1860-1865 sorgeix la moda de la ditada, mobiliari que incorpora un tipus de decoració que sembla que estigui feta amb la incisió d’un dit. Normalment, el mobiliari de la ditada estava realitzat amb materials i fustes bones, com la caoba, la palma de caoba, la xicranda, la noguera, etc. (GÜELL; JORBA 2008: 11).
    Al segle XX, la xicranda fou emprada en les marqueteries modernistes i formava part del repertori de fustes del grup dels bruns emprats per Gaspar Homar, juntament amb altres fustes, com el banús i el granadillo (MAINAR 1976: 335-336).
  • Definiciones
    Nom científic
    Jacaranda ( Mimosifolia/ Copaia)
    Nom comú
    Jacaranda (Es), Xicranda (Cat), Rosewood (En), Jacaranda (Fr)
    Família
    Bignoniaceae
    Procedència
    Centroamérica, el Caribe y Sudamérica
    Distribució geogràfica
    Perú, Bolivia, Brasil, Guayanas, del norte al centro de América hasta Argentina. Altamente cultivada en Europa
    Color
    La madera del duramen es de color de avena a blanco rosado o tono marrón; no está demarcada de la madera de la albura.
    Fibra
    Recta, nerviosa.
    Gra
    De mediano a grueso.
    Duresa
    Madera blanda, con un 1,1 en el test de Monnin.
    Densitat
    Madera ligera, tiene una densidad aproximada de 430 kg/m3 al 12% de humedad.
    Durabilitat
    Baja, sobre todo frente a insectos. Nada recomendada para exteriores o zonas con humedad.
    Impregnabilitat
    Fácilmente impregnable.
    Usos
    Chapas de madera natural, mobiliario de interior, fabricación de tableros de fibras y partículas (MDF o aglomerados), molduras, torneados y pequeñas tallas, embalajes, pulpa de papel.
    Preu/disponibilitat
    Moderado dado que es una madera tropical. Su comercio no está limitado ni se trata de una especie en riesgo de extinción.
    Propietats tecnològiques
    ● aserrado - sin dificultades
    ● buenas aptitudes para la obtención de chapas cortadas a la plana
    ● mecanizado - sin problemas
    ● encolado - sin problemas
    ● acabado, clavado y atornillado - sin problemas

Suscríbete a nuestro AEMnews quincenal para no perderte ninguna de nuestras novedades.

    Nombre y Apellido (requerido)

    Correo electrónico (requerido)

    + CONGRESO

    Sept' 20 virtual

    Mayo' 21 presencial

    + CONEXIONES