Exposició: El moble més enllà de l'art

Mostra sobre el projecte Fusta, Moble i Sostenibilitat

Del 30 de novembre al 10 de desembre de 2023

Foto: exposició El moble: més enllà de l’art

Una lectura del mobiliari com a patrimoni natural i cultural

El Centre d’Artesania de Catalunya va acollir l’exposició de l’Associació per a l’Estudi del Moble El moble: més enllà de l’art, entre el 30 de novembre fins al 10 de desembre. Mónica Piera, presidenta de l’AEM, en va ser la comissària. L’idea de veure una mostra de mobiliari en una sala d’exposicions sembla que evoqui conceptes com el d’una autoria singular, materials rics i exquisits o elevats ideals estètics. Però, com s’anuncia en el títol d’El moble: més enllà de l’art, des de l’Associació per a l’Estudi del Moble, que portem des del 2004 dedicats a la seva investigació i promoció, vam voler fer una mirada al moble de fusta que entronqués amb els desafiaments del segle XXI.

A la mostra es van escollir set peces diferents que il·lustren un projecte que vam portar des de 2021 i que es tanca el 2023: Fusta, Moble i Sostenibilitat. Durant tres anys hem volgut reflexionar sobre la fusta amb què estan fets els mobles. Aquesta matèria primera amb la qual estan construïts la gran majoria de mobles és veritable dipòsit de CO2 que ha arribat fins a nosaltres, ciutadanes del 2023, des d’un moment del passat on es va gestionar l’obtenció de la fusta i la posterior construcció de la peça al taller del fuster o indústria de mobles. En aquests tres anys ens hem adonat que la dictadura de les modes és la raó que ha portat a rebutjar uns mobles encara servibles. Què podem fer per aquest mobiliari anònim que ja no agrada a ningú, que pot acabar al carrer, rebutjat, com si no tingués cap valor pel moment actual?

Mobles per preservar el patrimoni natural i cultural

Com a testimoni de temps desaparegut, de vides oblidades, hem exposat una taula antiga per usar asseguts a terra a les elegants estrades femenines. D’origen oriental, l’estrado gaudí d’una forta presència a la península Ibèrica i els virregnats. Al seu costat hem pogut trobar-nos amb un exercici de reinterpretació del moble del passat per fer una peça actual. El mestre fuster Xavier Mas ha presentat una cadira resultat de la modernització d’una cadira d’estrado, una tipologia de moble de fa quatre segles.

Com a mostra d’un treball d’ebenisteria i marqueteria d’inspiració modernista que es vol recuperar per a un moble funcional actual hem presentat un arxivador amb porta de persiana. Germán Peraire en va fer la construcció, Xènia Garrofé va col·laborar amb el disseny de la marqueteria, que després va executar Beatriz Zuazo. Algunes tècniques de la construcció d’una persiana amb marqueteria s’havien perdut i, per tant, entre els tres van haver d’investigar com arribar a construir aquesta part del moble.

A partir d’una activitat sobre la recuperació del moble de rebuig hi havia una peça dissenyada pels alumnes d’Elisava, Matteo Guida i Joshua Linacisoro. Es tracta d’una cadira que neix d’un moble trobat a les escombraries, al qual se li han afegit nous materials per convertir-la en un moble funcional, honest i econòmic. Crear un moble es converteix en un veritable acte polític.

Selecció de vídeos del projecte Fusta, Moble i Sostenibilitat

D’altra banda, a la sala d’exposició es podien trobar uns vídeos que expliquen el projecte Fusta, Moble i Sostenibilitat en general i algunes de les activitats en particular. Per gaudir-los de manera còmoda hi hiavia unes cadires que, la majoria, provenen de les escombraries i han estat recuperades per una sòcia nostra.

Als vídeos es podia comprendre d’on surten peces com la cadira de Matteo Guida i Joshua Linacisoro, com és el procés de reinterpretació d’una peça històrica en altra contemporània representada en l’obra exposada de Xavier Mas. Però també com s’ha de pensar en la gestió forestal a Catalunya i Espanya per pensar a la sostenibilitat del bosc quant a l’aprofitament de la matèria primera, en un diàleg entre dos professionals del món forestal. O quin és el paper de l’arquitectura contemporània i l’ús del moble antic, en una xerrada de l’arquitecte Xavier Monteys.

Publicació: El moble de fusta. Les fustes del moble

A la inauguració de l’exposició es va presentar El moble de fusta. Les fustes del moble, la Publicació 18 editada per la nostra Associació. S’hi recopilen algunes de les idees sorgides del curs-fòrum homònim de maig de 2022, a més dels articles que expliquen alguns aspectes duts a terme dins del projecte Fusta, Moble i Sostenibilitat.

Tot i que el projecte Fusta, Moble i Sostenibilitat conclou el 2023, des de l’Associació per a l’Estudi del Moble continuarem treballant en conceptes vinculats a la sostenibilitat i a l’apropament a la matèria primera de la fusta en les nostres activitats habituals.

Últimes novetats de l’Associació per a l’Estudi del Moble: