El moble forma part del patrimoni cultural i natural de la nostra societat. La seva conservació és primordial per al seu estudi, evolució i difusió. Prendre consciència del seu valor permet col·laborar en la construcció d’un millor escenari global davant la preocupació pel futur del planeta. Fusta – Moble – Sostenibilitat és el projecte creat per l’Associació per a l’Estudi del Moble amb l’objectiu de reflexionar sobre la fusta amb què estan fets els mobles. Aquesta matèria primera amb la qual estan construïts la gran majoria de mobles és un veritable dipòsit de CO2 que ha arribat fins a nosaltres, ciutadanes del segle XXI, des d’un moment del passat on es va gestionar l’obtenció de la fusta i la posterior construcció de la peça al taller del fuster o indústria de mobles. En aquests anys ens hem adonat que la dictadura de les modes és la raó que ha portat a rebutjar uns mobles encara servibles. Què podem fer per aquest mobiliari anònim que ja no agrada a ningú, que pot acabar al carrer, rebutjat, com si no tingués cap valor pel moment actual?

El moble forma part del patrimoni cultural i natural de la nostra societat. La seva conservació és primordial per al seu estudi, evolució i difusió. Prendre consciència del seu valor permet col·laborar en la construcció d’un millor escenari global davant la preocupació pel futur del planeta.

Tant és així que diverses organitzacions i entitats ja han desenvolupat extraordinàries iniciatives que contribueixen en aquest avenç social, com ara són La Nova Bauhaus Europea, ideada per Ursula von der Leyen o el European Forest Institute, que justament ha escollit Barcelona per ser Ciutat Europea del Bosc 2022 a través de la seva conferència anual.

Així mateix, es troba present l’Estratègia per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya de la Generalitat que destaca el foment de l’ús eficient dels recursos naturals per minimitzar els impactes sobre els medis. En aquest context, l’Associació per a l’Estudi del Moble se suma a col·laborar en la cerca de solucions i en l’ajuda a la sensibilització de la població. L’Associació està convençuda que la mirada a la fusta i al moble és un bon camí per aconseguir-ho.

Activar la memòria individual i col·lectiva a través del moble

Buscar solucions i sensibilitzar
la població

Reaprofitar els mobles ja construïts

Dissenyar de manera sostenible

La peça més sostenible és aquella que no necesita ser substituïda.

M.P.

El projecte Fusta – Moble – Sostenibilitat pretén difondre el terme sostenibilitat a través del moble antic i contemporani, generant diàlegs entre patrimoni artístic i patrimoni natural:

  • El moble fet de fusta és dipòsit de CO2. · Reutilitzar el moble estalvia matèria i energia.
  • El moble del passat ens activa la memòria individual i col·lectiva i ens dóna benestar.
  • El moble antic pot ser model per a nous projectes sostenibles.

 

Es tracta d’una nova manera de protegir el patrimoni cultural relacionant-lo amb el patrimoni natural. És en aquest punt on l’Associació per a l’Estudi del Moble centra els seus esforços establint llaços entre fusta i moble a través dels objectes naturals que el patrimoni cultural preserva. Aquesta nova mirada a peces de fusta de la memòria històrica contribuirà al reaprofitament dels mobles ja construïts per altres generacions i al disseny, necessàriament sostenible, dels mobles actuals.
El projecte té una durada de tres anys durant els quals  s’organitzaran activitats diverses: cursos, tallers, visites, exposicions…

 

 

Els públics principals del projecte són:

  • Joves sensibles als problemes mediambiental.
  • Estudiants de disseny, fusteria i humanitats.
  • Arquitectes i dissenyadors, també d’altres països d’Europa
  • Persones amb incapacitat visual

El projecte compta amb la col·laboració del Museu del Disseny de Barcelona en el marc de l’exposició Toquem Fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat (octubre ’22 – gener ’23).

Val a dir que en l’actualitat es poden trobar mobles de segles passats que, en la majoria de casos, passen desapercebuts o no se’ls dóna la importància que realment tenen. Cases de subhastes, antiquaris o mercats públics com el Mercat dels Encants de Barcelona ofereixen mobiliari antic a preus més que assequibles pel valor històric de cadascun. Aquestes peces antigues segueixen sent mobles útils que en la vida quotidiana poden ser emprats per a qualsevol servei i en qualsevol espai.

La investigació, la conservació i la difusió del moble de fusta del patrimoni català estaran presents durant tot el desenvolupament del projecte per via de les diverses activitats que l’Associació organitzarà durant aquests dos anys i que tindran impacte local i internacional.

Amb el suport del Departament de Cultura:

Subscriu-te al nostre AEMnews quinzenal per a no perdre’t cap dels nostres esdeveniments.

    Nom i Cognom (requerit)

    Correu electrònic (requerit)

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.