Taller

Identificació de fustes: Principis i tècniques

Cas pràctic amb un capçal de marqueteria

Amb Raquel Carreras Rivery, màxima experta internacional en identificació de fustes

7-9 de novembre 2022


Format: Presencial


Idioma: Català i castellà


*Preus i condicions:
Activitat gratuïta. Places limitades


Informació i reserves: 
info@estudidelmoble.com
932 566 785


Ubicació: 
Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). Carrer d’Arnau Cadell, 30, 08197 Valldoreix, Barcelona


Amb el suport del Departament de Cultura: 

Amb la col·laboració de: 
CRBMC logo
Fotografia: Detall del capçal de marqueteria del Museu de la Garrotxa

Dilluns, 7 de novembre
09.30 h – 15.00 h

Dimarts, 8 de novembre 10.00 h – 14.00 h
Dimecres, 9 de novembre 10.00 h – 14.00 h

Introducció

Les últimes investigacions sobre moble han permès identificar treballs de marqueteria d’alta qualitat fets a Girona cap a l’any 1800.

Es tracta dels millors mobles fets mai a Catalunya, que fins ara restaven anònims. Els noms d’Antoine Seux, d’origen francès, i Narcís Rovira, fuster agremiat a Girona estan darrere d’unes obres exquisides i complexes que utilitzen una gran varietat de fustes per aconseguir riquesa pictòrica.

Des de l’AEM hem demanat a Raquel Carreras Rivery que ens ajudi a identificar les espècies d’un capçal de marqueteria realitzat per aquest taller gironí, i que forma part de les col·leccions del Museu de la Garrotxa.

L’objectiu és aprendre a conèixer els principis bàsics i les tècniques necessàries per identificar les fustes presents en el mobiliari com a element important per a la catalogació, i fer-ho a partir d’una obra museística. També, conèixer els factors que poden malmetre o degradar la fusta com a mesura de conservació preventiva.

El taller és una ocasió única per aprendre la identificació anatòmica de fustes d’una obra d’art de la mà d’aquesta gran experta d’origen cubà i que treballa als EUA.

Conservadors-restauradors, historiadors de l’art i estudiants d’aquestes disciplines tindran l’oportunitat de participar-hi.

Programa:

Docents
Raquel Carreras, doctora en Ciències Forestals, llicenciada en Ciències Biològiques i científica de la conservació de béns culturals especialitzada en la identificació i la conservació de fusta.

Mónica Piera, presidenta de l’Associació per a l’Estudi del Moble (AEM). Doctora en Història de l’Art

Teniu els resultats de l’estudi històric, realitzat per a Mónica Piera, i els estudis de fustes del capçal, en aquest enllaç.

Amb el suport del Departament de Cultura: 

Amb la col·laboració de: 
CRBMC logo