Taller

Munta i desmunta mobles d'avui com feien segles abans

Novembre - Desembre 2023

Amb la col·laboració de

Taula bufet. Segle xx

Es proposa un taller on alumnes de fusteria construeixen mobles que seran utilitzats en un taller dirigit al públic general.
Durant la primera part, els futurs fusters actualitzaran tipologies antigues interessants i que s’estan perdent. En la segona s’aproparan aquests mobles al públic, que podrà tocar-los i muntar-los per si mateixos.

Se seleccionen mobles en desús que fàcilment podrien actualitzar-se i ser útils en la nostra quotidianitat per la seva funcionalitat i eficiència. Les interpretacions de les peces històriques seran construïdes en tallers i escoles de disseny i fusteria, aplicant nous materials i noves tecnologies.

El taller formarà part de l’exposició sobre fusta del Museu del Disseny de Barcelona i posteriorment l’activitat es realitzarà en altres centres culturals.

L’activitat es dirigeix al públic general. Es tindrà en compte el públic invident a través de la identificació de les fustes amb escriptura en braille. Es planteja treballar amb els següents mobles:

 · Taula tipus bufet del segle XVI: model de la casa catalana, universalment conegut i especialment reconegut pel mercat anglosaxó de l’art i l’antiguitat. Es vol demostrar la simplicitat de la construcció, la funcionalitat, la facilitat de muntatge i desmuntatge i la seva possible adaptació a les necessitats actuals a partir d’un nou disseny i materials.

· Cadira de repòs del segle XVI plegable, origen de la cadira de director i de la cadira menorquina: la seva construcció de trau i metxa i l’ús de frontisses permeten el plegat. És exemple de moble antic fet en sèrie i amb el mínim nombre d’elements.

· Caixa amb plafó i bastigi del segle XV: sistema de ranures que permet elaborar mobles de mides infinites. Destaca l’adaptació del sistema als canvis de temperatura i humitat de l’ambient. Avui dia segueix sent sistema de construcció universal.

El taller es realitzarà de forma periòdica durant dos anys.

Amb el suport del Departament de Cultura: