Investigació

El capçal de marqueteria del Museu de la Garrotxa:
Estudi històric i identificació de fustes

Us presentem aquest treball amb l’estudi històric d’un capçal de llit neoclàssic decorat amb marqueteria que es conserva en el fons del Museu d’Olot del qual no es té informació sobre la procedència.

L’estudi ha permès proposar una autoria i datació, gràcies a haver-se pogut relacionar estilística i decorativament amb el secreter armari de Josep Francesc de Caramany, que Antoine Seux va dissenyar i construir i Narcís Rovira acabar, entre 1803 i 1806 a Girona.

A més de l’estudi estilístic i iconogràfic, es presenta els resultats de les anàlisis anatòmiques de les fustes i de les tècniques emprades en la marqueteria, en un activitat dirigida per l’especialista Raquel Carreras.

Els resultats amplien els punts de connexió entre ambdós mobles, ja que no només s’han utilitzat els mateixos recursos en l’execució de la marqueteria sinó també perquè l’estudi científic ha determinat que algunes de les fustes del llit coincideixen amb les citades a la documentació sobre el secreter.

Els resultats ajuden a conèixer aquesta producció gironina i obren opcions per iniciar el corpus productiu dels dos ebenistes.

A continuació, podeu consultar els resultats de l’estudi històric i identificació de fustes del capçal de marqueteria, realitzat per Mónica Piera, juntament amb un annex amb les fustes del capçal.

Amb el suport del Departament de Cultura: