Exposició

Joan Llor. Mestre fuster d’Olot (1742-1805)

Comissariada per Monica Piera
4 de març - 15 d'agost 2023

Ubicació: 
Sala Oberta del Museu de la Garrotxa


Horaris: 
Feiners: De 10 a 13 h i de 17 a 20 h
Dissabtes i festius: De 11 h a 14 h
i de 17 h a 20 h
Dilluns tancat
Entrada gratuïta

Joan Llor Mestre Fuster d'Olot exposición

Fotografia: Martí Albesa

Joan Llor. Mestre fuster d’Olot (1742-1805) és la exposició que es podrà visitar al Museu de la Garrotxa d’Olot Cultura. En aquesta feina de reconèixer dins de les sales del museu la importància de la producció mobiliària d’un extraordinari fuster del segle XVIII, l’AEM ha tingut un important paper. Mónica Piera, presidenta de l’Associació per a l’Estudi del Moble, és la comissària de l’exposició. Mercè Benavent, vocal de la junta, és l’assistent de comissària i coordinadora, a més de la conservadora-restauradora de les peces exposades.

Perquè és rellevant el fuster Joan Llor? 

Els fusters solen quedar en l’anonimat, però Olot ha deixat un nom a la Història. Es tracta de Joan Llor Benet, un fuster que, treballà la segona meitat del segle XVIII al taller que tenia molt a prop de l’església de Sant Esteve. El seu nom ha transcendit perquè va signar un moble imponent, un lligador, que decorà amb arabescs platejats. Ara sabem que el color i la brillantor de la plata que identifica els seus mobles és, en realitat, una amalgama de mercuri i estany, metalls poc estables i difícils de conservar.

L’exposició Joan Llor. Mestre fuster d’Olot (1742-1805) ens dona a conèixer el seu taller, on les obres es construïen amb fustes sortides dels boscos del territori i es venien a clients de la mateixa Garrotxa i comarques properes. Descobrim com treballava i que utilitzava plantilles per fer les calaixeres, els escriptoris i els guarda-robes. La repetició li permetia estalviar temps i a nosaltres ens ajuda a reconèixer la seva obra.

Necessitats com estem de recuperar tot allò que ens és proper i natural, l’exposició valora els mobles del passat que s’han sabut reutilitzar i gaudir. A més a més, ens interpel·la sobre l’ús que nosaltres donem als mobles de fusta ja construïts, que són patrimoni cultural i dipòsits de CO2.

Inauguració de l’exposició de Joan Llor

L’exposició s’inaugura el dissabte 4 de març a les 17h. Estàs convidat a assistir-hi!

Vols conéixer una mica més sobre la figura de Joan LLor i què podràs veure a l’exposició? Mónica Piera, comissària de la mostra, explica molt més d’aquest mestre fuster a l’entrevista de El Plafó.

Activitats al voltant de l’exposició de Joan Llor

L’Associació per a l’Estudi del Moble estarà molt present en aquesta exposició de Joan Llor, mestre fuster d’Olot, i només en el comissariat de Mónica Piera i la coordinació d’activitats paral·leles de Mercè Benavent i del Museu de la Garrotxa que en podreu gaudir.

Visites guiades

Dissabte 18 de març, a les 12 h.
Descobreix Joan LLor amb Mónica Piera, comissària de l’exposició i presidenta de l’Associació per a l’Estudi del Moble.

Dissabte 22 d’abril, a les 17 h
Visita l’exposició amb Joan Prat, mestre artesà ebenista

Dissabte 10 de juny, a les 17 h
Pep Serra, col·leccionista i Mercè Benavent, conservadora i restauradora, guiaran al públic per l’exposició de Joan LLor.

Converses amb

La gestió forestal d’avui donarà resposta als reptes de demà?
Dissabte 22 d’abril, a les 18.30 h
Intervendran Jaume Hidalgo i Colomer, enginyer de forests i coordinador de la ONG Sèlvans, juntament amb Xavi Dot, formador en Paisatgisme i Gestió Forestal.
Serà a la Sala d’actes de l’Hospici.

Mobles i trastos vells. Com el moble antic i vell pot recuperar el seu lloc en l’arquitectura actual
Divendres 26 de maig, a les 19.30 h
El catedràtic de Projectes Arquitectònics a la UPC,  Xavier Monteys, estarà a càrrec d’aquesta conversa al COAC. Garrotxa – Ripollès.

Descobreix aquestes dues converses en aquest enllaç.

Petjada femenina a través de l’habitatge
Dissabte 10 de juny, a les 12 h
Visita a Can Trincheria, acompanyats de la comissària de l’exposició,  Mónica Piera, i Miquel Puig, historiador especialista en la vida d’Olot i la Garrotxa en el segle XVIII. La conversa entre els dos ens il·lustrarà sobre el paper de la dona a una casa històrica de la Garrotxa.
Per aquesta activitat a la Casa Museu Can Trincheria l’aforament és limitat.

Tallers

Dissabte, 1 de juliol, 10:30h
De l’arbre al moble. Del Parc Nou a l’exposició.

Dissabte, 1 de juliol, 17:00h
Sentiràs la fusta. Experiència amb els cinc sentits.

Trobaràs més activitats al tríptic de l’exposició.

Amb el suport del Departament de Cultura:

Subscriu-te al nostre AEMnews quinzenal per a no perdre’t cap dels nostres esdeveniments.

    Nom i Cognom (requerit)

    Correu electrònic (requerit)

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.