Catalogacions
Catalogacions
L’Associació realitza inventaris i catalogacions per a col·leccions publiques i privades, museus, cases museu i fundacions, antiquaris i subhastes.
Dins del programa INVESTIGA Colección Banco Santander de la Fundación Banco Santander l'AEM ha presentat un projecte d’investigació que té com a objectiu analitzar els objectes i mobles de disset pintures de José Gutiérrez Solana
Catalogació de peces de vitrina que pertanyen a les col·leccions d'antiquitats de Joaquim de Mercader
Un grup d'alumnes ha tingut el privilegi de catalogar mobles del Museu Palau Can Mercader. Els alumnes d’aquestes pràctiques han tingut l’oportunitat d’investigar, observar en directe i catalogar peces històriques de la col·lecció. Guiats per la Dra. Mónica Piera, han omplert fitxes catalogràfiques segons la metodologia establerta per l’Associació
Curs intensiu amb un grup d’alumnes en pràctiques que han finalitzat el Curs Història del Moble europeu fins al 1900. Aprèn, practica, actua, que, i sota la supervisió de Mónica Piera, s’ha dut a terme una tasca intensiva d’anàlisi, investigació i catalogació de diversos mobles de la col·lecció d'antiguitats d'Antoni Amatller que s'exposen a la Casa Museu Amatller.
L’Associació organitza un grup d’alumnes del curs Història del Moble europeu fins al 1900 que, sota la supervisió de Mónica Piera, han dut a terme una formació intensiva de catalogació, i que ha resultat en la catalogació de 60 mobles del Museu Palau Mercader
Mónica Piera, presidenta de l’AEM participa com a coautora al Catàleg del Moble. Edat Moderna. Segles XVI al XVIII / Fons del Museu Frederic Marès / 6.2, que es va presentar formalment al Museu Marès el 16 de desembre.
El Museu del Disseny sol·licità la redacció de 60 fitxes tècniques amb estudi històric-artístic de mobles de finals del segle XIX de les seves col·leccions. L’AEM va convertir el encàrrec en práctica amb alumnes. Els resultats permeten la selecció d’obres per a una propera exposició temporal.
Treball realitzat durant la primera meitat del 2018, amb la col·laboració de deu estudiants en pràctiques, dirigits per Mónica Piera i Joan Güell, amb resultats presentats al Museu del Disseny de Barcelona.
El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí demanà repetir l’experiència de catalogació amb alumnes. En aquesta segona
estada es van treballar 30 mobles de les col·leccions del museu.
La Biblioteca Museu Víctor Balaguer necessitava catalogar el mobiliari de Don Victor i demanà assessorament tècnic en la
realització de les fitxes tècniques de cada obra.
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya encarregà a l’AEM la redacció d’un opuscle sobre l’armari de Marian Aguiló que es conserva a les dependències del departament al palau Marc de la Rambla de Barcelona.
El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí demanà la catalogació de 28 mobles de les col·leccions del museu. El treball es va realitzar com a treball en pràctiques per a un grup d’alumnes.
El Museu de Tàrrega volia posar en valor les sales principals de Cal Perelló, la casa on té seu el museu. L'AEM va estudiar els espais, els mobles, objectes i pintures i va plantejar un canvi de disposició dels mobles per tal de fer un discurs coherent i comprensible per al públic. Es va publicar un opuscle amb la nova informació.
Arrel del trasllat, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona necessitava conèixer quines vitrines i mobles de l’antic edifici del Castell de Tres Dragons eren peces amb valor patrimonial per tal de conservar-les. L'AEM va estudiar els mobles i va redactar un informe que va permetre prendre decisions sobre el futur dels diferents mobles.
El Palau Güell va demanar a l'AEM un estudi històric i d‘estat de conservació de tots els mobles conservats a la casa construïda per A. Gaudí. L’informe va permetre conèixer a fons els mobles, prendre consciència de les peces més importants i decidir actuacions de restauració. Igualment, les fitxes van servir de base per a poder exposar els mobles.
El Museu de Cervera necessitava catalogar els béns de la Casa Duran i Sanpere. L'Associació va estudiar les peces i va establir nivells de qualitat i criteris de conservació-restauració. El resultat del treball va permetre crear nous discursos sobre la casa. Es va redactar un catàleg amb diferents experts del qual Mónica Piera va ser la coordinadora tècnica.