Blog

Exposició: Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat

Comissariada per Martí Boada i Pilar Vélez

Disseny Hub Barcelona 09/11/2022-22/01/2023

Del 9 de novembre al 22 de gener de 2023 el Disseny Hub de Barcelona acull l’exposició “Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat”. La nostra Associació per a l’Estudi del Moble hi participarà amb un espai propi, Munta i desmunta, i diversos tallers com el de Sentiràs la fusta.

El Museu del Disseny de Barcelona organitza “Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat”, una exposició comissariada per Martí Boada i Pilar Vélez. Des del títol i el subtítol s’adverteix el protagonisme de la fusta com a material clau al servei de l’evolució cultural humana, des del Paleolític fins als nostres dies. Però també, en un context com el que vivim d’emergència climàtica, el disseny lligat a la fusta pot ser clau per la bioeconomia i la sostenibilitat. De fet, aquesta mostra s’engloba dins de la línia de recerca del Museu del Disseny en l’àmbit del disseny socialment responsable i sostenible.

“Toquem fusta!” es presenta en tres àmbits. En un primer, l’exposició presenta l’arbre com a model inspirador de l’economia circular durant gran part de la història de la humanitat. De l’arbre han sorgit els objectes i estris que han facilitat la vida i que a penes en modifiquen la seva matèria original, com les forques de lledoner o els cistells de vímet.

En el segon àmbit apareix la fusta com un element clau pel desenvolupament de la societat, des de la Prehistòria fins a la contemporaneïtat. El coneixement de les propietats de la fusta i l’evolució de les tecnologies per a manipular-la estan representats en un seguit d’objectes propis de les activitats humanes vinculades a l’obtenció d’aliments, com l’agricultura o la pesca. I, òbviament, hi ha un apartat on es parla del desenvolupament del moble, des de l’extensió del sistema de plafons i bastigi aplicat a aquests objectes, fins als mobles elaborats segons el mètode Thonet, com ara la cadira número 14 de Gebrüder Thonet, passant per una calaixera del 1900 signada per Maison Millet o un clavicèmbal del 1737 conservat al Museu de la Música de Barcelona.

Per acabar, un tercer àmbit se centra en l’actualitat de la fusta a partir de la recuperació del material que s’ha experimentat els últims anys des del disseny i l’arquitectura. Hi ha un prototip de casa de fusta com màxim exponent de la sostenibilitat i economia circular. A més a més, s’exhibeixen objectes de les darreres dècades que fan servir la fusta com a material bàsic al servei de l’energia, la salut, l’energia. El mobiliari contemporani de fusta també és protagonista en aquesta part de l’exposició, amb exemples tan extraordinaris com la cadira de braços Rothko (1989), el llum de suspensió Disa de Coderch (2013) o la taula Kiri (2015).

En aquest univers de fusta on el mobiliari ocupa una part fonamental de l’exposició “Toquem fusta!, la nostra Associació per a l’Estudi del Moble també hi participa amb activitats creades des de l’AEM. Hi ha una exposició-taller lliure Munta i desmunta, on els visitants podran veure els resultats del workshop on tres mestres fusters van actualitzar els dissenys de tres mobles històrics: la caixa de plafons, la cadira d’estrado i el bufetillo. A més a més, es podran manipular les peces que conformen els mobles de manera que es poden muntar gràcies a un disseny intel·ligent de les connexions entre les parts, sense fer servir claus.

A més, l’Associació per a l’Estudi del Moble estarà present a les activitats familiars que organitza els caps de setmana el Museu del Disseny al voltant de “Toquem fusta!”, amb el taller Sentiràs la fusta, tambè dissenyat des de l’Associació.

Per últim, la Mónica Piera participarà a les conferències de les sisenes jornades Disseny per viure el 23 de novembre, que aquesta vegada es fan en paral·lel a la exposició “Toquem fusta!”. El comissari de l’exposició ha seleccionat diversos experts per parlar del bosc, de la gestió de la fusta, de la manufactura del material i del reciclatge dels objectes de fusta. De fet, Mónica Piera intervindrà parlant de restauració i reciclatge de fusta.

Us recordem que els socis i sòcies de l’Associació per a l’Estudi del Moble podreu entrar gratis a l’exposició “Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat”. Ens veiem al nostre stand!

“Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat”. Exposició temporal al Disseny Hub. Del 9 de novembre al 22 de gener de 2023.

Taller Sentiràs la fusta, tots els diumenges a les 11.30 h. Amb inscripció prèvia.

Jornada Disseny per viure. Disseny, fusta i sostenibilitat, dimecres 23 de novembre. Amb inscripció prèvia.