Arxiu videogràfic de mobles de col·leccions catalanes
Recursos informatius digitals sobre mobiliari
Per Mónica Piera, presidenta de l'AEM

Detall del lligador de Salvador Mayol
Vídeos sobre mobiliari comentats per Mónica Piera
Des de l’AEM, amb la idea de preservar el patrimoni cultural català, hem enregistrat uns vídeos curts i didàctics on expliquem peces rellevants de les col·leccions públiques catalanes, en concret del Museu del Disseny i del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
La presidenta de l’Associació per a l’Estudi del Moble, la doctora en Història de l’Art Mónica Piera, fa una anàlisi d’alguns dels mobles més destacats de la col·lecció de mobiliari. Podràs conéixer l’interès i peculiaritats d’aquests béns patrimonials, que actualment no estan en exposició.
Els vídeos van dirigits a interessats en el moble, la història i l’art.
Els socis de l’AEM poden descarregar cada vídeo per 2 € (IVA inclós). Pels no socis, la descàrrega és de 4 € (IVA inclòs).
Caixes Catalanes de la col·lecció del Museu del Disseny
Descobreix les caixes catalanes gòtiques amb calaixos, una tipologia pròpia de Catalunya amb unes característiques ben marcades. Aquests mobles de finals de segle XV o inicis de segle XVI “són peces molt originals i no en trobareu d’iguals en cap altre lloc del món”, afirma Mónica Piera.
Si vols saber més d’un moble únic a Catalunya, a l’AEM hem preparat el projecte ‘El teu bagul, la nostra història’, un catàleg en línia de les caixes de l’àmbit públic i privat.

Fragment del vídeo on s’expliquen les caixes catalanes
Tinell de Can Bosch
El tinell és un moble típic de Catalunya, un tipus d’aparador on s’exposava la vaixella i les peces riques de palaus i cases benestants. Tot i ser un moble molt citat en la documentació des de la baixa edat mitjana fins al segle XVII, només han arribat als nostres dies 3 tinells.
Per veure quin era l’espai que ocupava un tinell a la casa, entre altres característiques del moble, descarrega el vídeo on s’analitza aquest exemple.

Fragment del vídeo amb les explicacions sobre el tinell
Calaixera guardajoies de Salvador Mayol
“Tocador, guardajoies, lligador. Són tres termes que utilitza la documentació catalana per parlar d’aquest moble”, explica Mónica Piera. És un moble d’ús femení que conté les joies i els elements per arreglar-se, especialment els cabells. Aquesta peça del segle XVIII és extraordinària perquè està signada per un mestre fuster de Barcelona, Salvador Mayol.

Fragment del vídeo sobre la calaixera guardajoies
Llit en forma de carrossa a la romana
Aquí Mónica Piera explica com l’arribada de Carles IV a Barcelona el 1802 va ser el punt de partida perquè la noblesa encarregués els seus llits amb aquesta curiosa forma. Descobreix tota la història d’aquest llit amb molta influència del moble Imperi francès descarregant el vídeo.

Fragment del vídeo del llit en forma de carrossa
Amb la col·laboració de:
