La Xiloteca
Àmplia col·lecció de mostres de fusta, en format de tac, regruix i fullola, de procedència local i europea, així com d’altres continents. Les fustes estan inventariades, fotografiades i descrites en fitxa.
La xiloteca física en format tacs està habitualment al Centre de Documentació del Disseny Hub Barcelona. Amb l’exposició Toquem fusta! Fusta, disseny i sostenibilitat es va traslladar a l’espai de documentació que hi havia al final de la mostra del Disseny Hub Barcelona. Els regruixos i xapes es conserven en la seu de l’Associació per a l’Estudi del Moble.
Amb aquesta xiloteca virtual volem que tinguis accés des de l’altre costat de la pantalla a cadascuna de les mostres de fusta que s’hi presenten de forma física.
1 resultat
Una xiloteca és una col·lecció de fustes d’espècies vegetals llenyoses, normalment amb la flora més representativa d’una regió, tot i que també hi ha lloc per a les fustes d’altres indrets.
L’origen de la paraula xiloteca prové del terme grec xilo- (xylon), que significa fusta; i altre terme del grec antic teca- (theke) que es refereix a un lloc d’emmagatzematge com un armari o una caixa. Per tant, l’etimologia del vocable ja parla d’un espai contenidor on es guarden fustes.
La conservació i presentació de les fustes a la xiloteca permet complir un objectiu principal: el de conèixer el valor científic i econòmic de les fustes que s’hi exhibeixen. D’aquesta manera, tots els professionals vinculats al món de la fusta (fusters, ebenistes, dissenyadors, conservadors del moble, constructors, biòlegs, etc.) poden fer servir les xiloteques per fer una anàlisi morfològica i visual de les exemplars al seu abast. A més a més, la manipulació física de les peces d’aquest material natural permet fer una idea de les propietats olfactives, tàctils, físiques i mecàniques, així com la seva durabilitat i conservació.
La xiloteca de l’Associació per a l’Estudi del Moble va néixer en 2018 en col·laboració amb el Centre de Documentació del Museu del Disseny, a partir d’una selecció de mostres que són propietat de l’AEM. L’accés a aquesta xiloteca física és gratuït a l’horari d’obertura del Centre de Documentació del Disseny Hub Barcelona.
Aquesta xiloteca es conforma amb 140 mostres de fustes diferents, la major part d’Europa. Tot i això, també hi ha una bona presència de fustes exòtiques importades d’altres continents, com Àfrica, Amèrica i Àsia. Cada peça es mostra en format de tac i inclouen gravat el seu nom comú i científic. A més a més, cada mostra està inventariada i descrita en unes fitxes de referència que es poden trobar online a la pàgina de l’AEM per consultes. També hi ha una col·lecció de regruixos i xapes a la seu de l’Associació per a l’Estudi del Moble que es poden consultar amb previ avís posant-se en contacte amb nosaltres.
Amb el suport del Departament de Cultura