Fitxa tècnica

  • Terme preferent
    Castanyer
  • Identificador
    007
  • Termes no preferents
    Tipus
    Nom científic
    Forma literal
    Castanea Sp. (Castanea Sativa)
    Tipus
    Nom comú
    Forma literal
    Castanyer(cat), Castaño (Es), Chestnut(En), Châtaignier(Fr)
  • Notes d'abast
    La fusta de castanyer es considera una fusta de qualitat. És resistent, flexible, durador i a mesura que envelleix millora el seu aspecte. És molt apreciada en fusteria, per a la construcció de barrils i en cistelleria, per la seva gran flexibilitat

    També ha estat utilitzada a Astúries, Portugal i d’altres països, tant en la construcció com en la construcció naval per la seva magnifica estabilitat dimensional.
  • Notes històriques
    El castanyer és una fusta habitual en les zones humides del nord-oest peninsular i la zona cantàbrica de França. Al ser una fusta d'un proveïment relativament senzill a la zona, fou molt emprada en la construcció de mobiliari des de Navarra fins a Galícia.

    Una tipologia de mobiliari que es construeix amb fusta de castanyer o roure ja des del segle XVI i el segle XVII eren les caixes del nord-oest peninsular. Aquestes es construeixen amb un buc de quatre posts de castanyer o roure amb metxes de cua d’orenella i es treballaven amb talla. Sovint incorporaven una socolada clavetejada al buc tallada a la part frontal i vogida a la part inferior. A partir de la decoració podem diferenciar dues tipologies, ambdues realitzades habitualment amb castanyer. Una primera tipologia, pròpia del segle XVIII, amb un carrer central marcat per l’espai de l’escut del pany i un element decoratiu vegetal o geomètric just a sota, amb dos camps iguals a cada lateral. I una segona tipologia, més ubicada cronològicament al segle XIX, amb una decoració tallada distribuïda en cinc registres verticals amb motius figuratius com custòdies, formes solars antropomorfitzades, cors, àngels, ocells, motius vegetals, etc.

    Entre mitjans del segle XVI i el segle XVII veiem que a Itàlia també hi ha un cert ús de la fusta de castanyer com a base per l'embotit de les peces amb marqueteria però el seu ús en la història del moble serà relativament puntual.

    En general la fusta de castanyer no ha sigut d'ús regular a Catalunya ni a la resta de la península, a excepció del cas nord-oest mencionat anteriorment. Tot i això, gràcies a les peces que ens han arribat als nostres dies, veiem en alguns casos que la tipologia dels escriptoris de Salamanca o de columnetes produïts entre el segle XVII i XVIII incorporen la fusta de castanyer a la solera (com és en català?) dels calaixos o al darrere.

    Al voltant del segle XIX en el context del neorococó hi ha constància que certs artesans tenien fusta de castanyer als seus tallers. Prenem el cas del taller de Miguel Medina a Valladolid el qual treballava amb una gran varietat de fustes exòtiques i autòctones de la península entre les quals trobem el castanyer.

    Tot i l’ús puntual de la fusta de castanyer a la història del moble català, durant el modernisme ja es va començar a emprar de manera més regular tant en la construcció de mobiliari en massís com en aplicacions de marqueteria.
  • Col·lecció de conceptes
    Fagaceae
  • Definicions
    Nom científic
    Castanea sp. (Castanea Sativa)
    Nom comú
    Castanyer(Cat), Castaño (Es), Chestnut(En), Châtaignier(Fr)
    Família
    Fagaceae
    Procedència
    Europa meridional i Àsia menor
    Dist. geogràfica
    Europa, exclòs el Mediterrani, Mediterrani del Nord d’Àfrica, Orient Mitjà (C. sativa), Àsia temperada (C. crenata, C. seguinii), Amèrica del Nord (C. dentata)
    Color
    Fusta del cor de groc a cafè (uniformement castany). Albeca molt diferenciada de la fusta del cor amb tons groguencs que s'enfosqueixen amb el temps.
    Fibra
    Recta amb lleugeres ondulacions fins i tot de vegades en espiral.
    Gra
    Mitjà a gruixut.
    Duresa
    Tova, 2,5 al test de Monnin.
    Densitat
    Lleugera, amb una densitat aproximada de 590-600 kg/m3 al 12% d'humitat.
    Durabilitat
    Duradora en interiors. Gran quantitat de tanins i baixa permeabilitat. Bona resistència a fongs i no gaire bona a insectes, per això se'n recomana l’ús per a interiors.
    Impregnabilitat
    Fusta del cor no impregnable i albeca mitjanament impregnable.
    Usos
    Fabricació de mobles, fusteria d’interior —portes, finestres, tarimes, terres. Té algunes aplicacions com a element estructural en la construcció amb fusta. Es fa servir en la fabricació de botes i per fabricació de xapes naturals decoratives.
    Preu/disponibilitat
    Masses forestals, producció i exportació estables.
    Propietats tecnològiques
    ● serradura - fàcil (en verd) encara que té tendència a esmussar les serres
    ● xapes - Sí. Bones aptituds per a l’obtenció de xapes per tall a la plana.
    ● mecanitzat - fàcil
    ● clavat i cargolat - fàcil
    ● acabats - fàcil. Tot i que abans s'hi recomana tapaporus.

Subscriu-te al nostre AEMnews quinzenal per a no perdre’t cap dels nostres esdeveniments.

    Nom i Cognom (requerit)

    Correu electrònic (requerit)