La paraula Fagus prové del grec i significa "menjar" ja que hi ha moltes parts del Faig comú que són comestibles. Per una altra banda, la paraula Sylvatica fa referència al bosc on habita, en llatí tenim la paraula “silva” que significa selva. Durant segles ha estat una fusta deixada de banda, a causa del mal comportament enfront de la humitat, i la "superioritat del roure".
Notes històriques
Habitualment, durant la història del moble la fusta de faig s'ha emprat en massís. Durant el segle XVI a Espanya, durant el regnat de Felip II es menciona la fusta de faig en alguns mobles tot i que no va ser mai la fusta principal constructiva. Durant el segle XVII un dels principals mobles de l'habitatge i el palau era el llit, la importància d'aquest moble residia en el parament tèxtil que el recobria doncs el teixit era més costós i valuós que la fusta. Normalment, eren peces desmuntables i transportables ja que era un moble de representació que calia dur allà on el propietari requeria. La construcció dels llits d'aquest període es realitzaven en bastidors que podien ser de taules normalment de fusta de faig. A finals de segle apareixen algunes de riques amb fustes més preuades com el roure, la noguera o el palissandre en casos excepcionals com en el cas del rei Carles II. Durant el segle següent la fusta de faig, juntament amb la de noguera, continuarà sent emprada en mobles utilitaris i d'assemblatge, sobretot en els seients i consoles, entre altres. A més, analitzant els tributs que pagaven els artesans sabem que la fusta de faig, entre altres com la noguera, l’àlber blanc, l’arrel d’olivera, el freixe, etc. eren les fustes més utilitzades en els tallers de mobiliari de Madrid. Des dels anys trenta del segle XIX el moblista prussià Michael Thonet va començar a experimentar amb la tècnica de la curvatura de fusta. Va perfeccionar la tècnica tractant amb banys de vapor fusta de faig i corbant-la amb motlles de metall. Amb aquesta tècnica innovadora es produïen peces amb formes corbes que s'assemblaven amb caragols. Aquest procediment va permetre als germans Thonet produir mobiliari senzill, econòmic i de qualitat a un cost relativament baix posicionant-se com la principal firma del sector. Altres empreses com Jacob & Josef Khon o D.G. Hijos de Fischel, també van produir aquest tipus de moble d'origen vienès. Aquesta tipologia de mobiliari realitzada amb fusta de faig va tenir un gran acolliment a Catalunya, en part per l'Exposició Universal de 1888. Per exemple, la firma Jacob & Josef Khon distribuïa mobles a través d'una xarxa molt extensa d'establiments repartits en les principals capitals d'Europa, i en el cas de Barcelona va arribar a obrir-ne dos, un al carrer Elisabets, i posteriorment a un altre a la Plaça Catalunya.
Marró clar, cremós de color blanc a rosa pàl·lid, de vegades amb àrees vermelloses cap al cor.
Fibra
Recta - mitjanament nerviosa amb ràdios llenyosos visibles a la secció tangencial, distribuïts irregularment en curtes línies fusiformes.
Gra
Fi a mig - uniforme i consistent.
Duresa
Semi dura - 4.0 en test de Monnin.
Densitat
Pesada - proximadament 690- 710-750 kg/m³.
Durabilitat
No duradora - es podreix fàcilment en contacte amb la humitat i és sensible a l'atac d'insectes i fongs. És indispensable aplicar tractaments protectors
Impregnabilitat
Impregnable tant l’albeca com la fusta de cor
Usos
Ebenisteria, fabricació de mobles, eines agrícoles i instruments musicals. També per fabricació de paper.
Preu/disponibilitat
Econòmica - preu competitiu donat l’abundància degut a plantacions sostenibles. Fàcil de trobar.
Propietats tecnològiques
● serrat - difícil. El principal problema a la serrada és el caràcter nerviós de la fusta.Es recomana tallar, girant després de cada tall per tal d’alliberar les tensions. Per la serra de cinta es recomana velocitat de tall de 45m/s i espesor de 0,5mm. I per la serra de disc, una velocitat de 55m/s.
● xapes - si. Bones aptituds per l’obtenció de xapes per desenrotllament o per tall a la plana. Per espesors superiors a les 20 dècimes de mm es recomana estufar la fusta prèviament.
● mecanitzat - fàcil
● encolat i acabat - fàcil
● clavat i cargolat - una mica complicat. Es recomana talladre previ.
● bona aptitud per corbar.
Subscriu-te al nostre AEMnews quinzenal per a no perdre’t cap dels nostres esdeveniments.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.