Fitxa tècnica

  • Terme preferent
    Pi roig
  • Identificador
    036
  • Termes no preferents
    Tipus
    Nom científic
    Forma literal
    Pinus Sp. (Pinus Sylvestris L.)
    Tipus
    Nom comú
    Forma literal
    Pi roig, pi bord (ca), Pino de Flandes, pino silvestre, pino albal (es), Scotch Pine, redewood (en), Pin blanc, pin rouge(fr)
  • Notes d'abast
    La fusta del pi és molt coneguda al mercat. Es deu a diversos factors entre els que destaquen la seva abundància, la seva facilitat per treballar i versatilitat. El pi roig o pi bord té una fusta molt resinosa amb abundants nusos sans. Els seus nusos són de petits a grans, i mitjanament freqüents, amb algunes bosses de resina de grandària petita.
  • Notes històriques
    La fusta de pi és un material molt freqüent a Castella, sobretot en la construcció de mobles en massís. Històricament, de la mateixa manera que les fustes de ribera, s’ha emprat per a les estructures i les parts no visibles dels mobles (prestatges d’escriptoris i armaris, calaixos, travessers, base per a mobles xapats, etc.), i sovint es combina amb la noguera, fusta per excel·lència del moble a la península. El pi és una fusta adequada per tenyir-la i sovint se n’ha modificat l'aparença per assimilar-la a altres fustes més nobles, com la noguera o el banús (fusta de pi ebenitzada) (RODRIGUEZ 2006: 272). La fusta de pi també ha estat un material utilitzat per aplicar la coneguda laca espanyola o xarol (ORDÓÑEZ 2006: 69-88). Al segle XII ja trobem documentació que fa palès l’ús del pi per a la construcció de mobles i petits objectes. Mainar fa referència a un inventari català del 1149 on apareix mencionada una caixeta mossàrab en la qual els filets de fusta fosca ressalten sobre una base de pi (RODRÍGUEZ 1990: 28). D’altra banda, una de les peces catalanes més antigues que ha arribat als nostres dies és el banc presbiteral de l'església romànica de Sant Climent de Taüll dels segles XIII-XIV, precisament construït amb pi, en origen policromat i daurat. No és estrany que un gran nombre de mobiliari medieval es construís amb fusta de pis, ja que l’ús de les fustes locals, com l’àlber blanc, la noguera o el pi, era el més habitual.

    Normalment, les arquetes i els cofres medievals construïts amb pi es cobrien amb pell o amb altres tècniques decoratives com la policromia o el pastillatge daurat o policromat. Cal destacar les arquetes pintades hispàniques medievals, construïdes normalment amb un buc de pi amb decoració policromada. Al Museu Frederic Marès se'n conserva una col·lecció destacable (CATÀLEG 2017).

    Ja des del Renaixement la fusta de pi és emprada en mobles populars i en altres d’un cert nivell econòmic. Veiem doncs el testament de Felip II on se citen més de quaranta escriptoris, alguns d’ells construïts amb fusta de pi combinada amb noguera (CASTELLANOS 1990: 90).

    Durant el segle XVII els gremis estaven molt compartimentats i es regien per una normativa inflexible pel que fa, entre altres qüestions, a l’ús dels materials entre entalladors i fusters, de manera que els fusters tenien prohibit treballar la fusta de noguera i estaven obligats a realitzar les peces de mobiliari de pi. En el supòsit que es tenyissin per imitar la noguera o alguna altra fusta, una de les cares havia de ser de to natural (AGUILÓ 1990: 113).


    És interessant esmentar la denúncia que va interposar el gremi de fusters de la ciutat de Barcelona l’any 1737 a Domingo i Jeroni, dos germans de «nacion romanos». Aquests últims van construir il·legalment «dos calaxeras a tall de escriptori» i «dos taulas otxavadas a joch de damas». A més, els fusters reclamaven que les peces es cremessin, ja que havien estat construïdes amb fusta de pi i noguera, mentre que les ordenances de l’època disposaven que la noguera només combinava amb la fusta d’àlber blanc (MESTRES; PIERA 1999: 153).


    Durant el segle XIX la fusta de pi es va continuar emprant, igual que de segle anterior, en estructures de mobles xapats i a les parts interiors, com els calaixos o les lleixes. Cal destacar, però, que durant el segle XIX la compravenda de fusta era un negoci important. Normalment, els artesans que necessitaven comprar fusta es veien obligats a demanar crèdits. Destaquem el cas del fuster barceloní Eulogi Soler, que l’any 1827 va haver d’hipotecar-se per pagar a Francesc Viñas, comerciant de Mataró, «vàrios cargaments de taulons, pi de Suècia dits vulgarment de Flandes» (MESTRES; PIERA 1999: 217 i 219).

    Amb el modernisme la fusta de pi es va emprar tant en estructures com en elements constructius. Cal destacar les portes de fusta de pi tallada de la Casa Batlló dissenyades per Antoni Gaudí, el cadiratge de Joan Busquets amb fusta de pi daurada a l’estructura, el moble auxiliar del domicili-despatx de Josep M. Jujol, dissenyat per ell mateix, de fusta de pi tallada i calada o les marqueteries i els mobles de la Casa Lleó Morera, dissenyades per Gaspar Homar.
  • Col·lecció de conceptes
    Pinacea
  • Definicions
    Nom científic
    Pinus sp. (Pinus Sylvestris)
    Nom comú
    Pi roig, pi bord (Cat), Pino de Flandes, pino silvestre, pino albal (Es), Scotch pine, redewood (En), Pin blanc, pin rouge (Fr)
    Família
    Pinaceae
    Procedència
    Europa
    Distribució geogràfica
    Nord Àsia i Europa
    Color
    L'albeca és de color groc pàl·lid i el color del duramen és rogenc. Anells de creixement molt marcats.
    Fibra
    Recta.
    Gra
    De fi a mitjà.
    Duresa
    Fusta tova, 1,8-2,0 al test de Monnin.
    Densitat
    Fusta entre lleugera i semipesant, 500-520-540 kg/m³.
    Durabilitat
    Poc duradora. Gran diversitat de comportaments davant de fongs xilòfags i sensible a l’atac d’insectes.
    Impregnabilitat
    L’albeca és impregnable però la fusta del cor, no.
    Usos
    Fusteria d'interior i ebenisteria —portes, escales, tarimes, motllures, mobiliari—, fusteria exterior i construcció —bigues, pilars, tanques, puntals—, construcció nàutica, xapes, taulers, contraplacats, papereria.
    Preu/disponibilitat
    Fusta de preu entre moderat i baix.
    Propietats tecnològiques
    ● serradura - fàcil amb equips convencionals
    ● xapes - sí. Bones aptituds per a l’obtenció de xapes per desenrotllament i per tall a la plana.
    ● mecanitzat - fàcil, segons la quantitat de nusos i resina de la peça
    ● encolat - fàcil amb qualsevol tipus de cola
    ● acabat - fàcil, sense problemes
    ● clavat i cargolat - fàcil, sense dificultats

Subscriu-te al nostre AEMnews quinzenal per a no perdre’t cap dels nostres esdeveniments.

    Nom i Cognom (requerit)

    Correu electrònic (requerit)